Handige tools en tips voor Windows Update

Om meer controle te krijgen over Windows Update zijn er diverse gratis tools te downloaden. In dit artikel bespreken we een aantal tools om updates te beheren en/of problemen mee op te lossen. Al deze tools zijn gratis en vrij van adware. Ook zijn deze programma’s allemaal portable te gebruiken zonder ze te hoeven installeren.

Windows Update Check

Windows Update Check is een tool (batch-script) die wij van PC Web Plus hebben gemaakt om problemen met Windows Update te analyseren. Deze tool voert geheel automatisch een scan met SFC en DISM uit, in combinatie met enkele andere controles.

Wanneer de tool gereed is verschijnt er op het bureaublad een ZIP-bestand (WUCheclLogs.zip). Hierin zitten de benodigde logbestand om het probleem met Windows Update te kunnen analyseren.

In deze handleiding op ons forum leest u hoe u Windows Update Check (WUC.bat) kunt uitvoeren.

Windows Update Check

WSUS Offline Update

Een nieuwe installatie van Windows 10 voorzien van updates is vaak een tijdrovende klus. Vooral als u geen supersnelle internetverbinding hebt kan dit behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Om Windows snel van alle beschikbare feature-upgrades en beveiligingsupdates te voorzien is WSUS Offline Update een super handig programma. Ook updates voor Microsoft Office zijn via dit programma te downloaden.

WSUS Offline Update is een portable programma dat alle beschikbare updates die Microsoft heeft uitgebracht zal downloaden. Van dit pakket met updates is nadien een ISO-bestand te maken die u op een DVD of USB-stick kunt wegschrijven. Middels de UpdateInstaller van WSUS in een nieuwe installatie van Windows in een handomdraai te voorzien van beschikbare updates.

WSUS Offline Update

Windows Update MiniTool

In tegenstelling tot eerdere versies is de update-functie in Windows 10 een stuk toegankelijker. Voor een snel overzicht van beschikbare, geïnstalleerde en verborgen updates is de Windows Update MiniTool een zeer handige aanvulling. Dit programma is zowel voor de 32- als 64-bits versie van Windows beschikbaar.

Via deze tool kunt u éénvoudig controleren of er updates beschikbaar zijn. Vervolgens kunt u dan zelf selecteren welke u wenst te installeren. Soms zorgen bepaalde updates voor Windows voor vreemde problemen. Op basis van KB-nummer kunt u problematisch updates eenvoudig de-installeren en laten verbergen zodat deze niet opnieuw worden aangeboden en geïnstalleerd.

Windows Update MiniTool

Windows Updates History Viewer

Als alternatief voor de geschiedenis van updates in Windows 10 is de Windows Updates History Viewer van NirSoft een handige tool. Ook dit programma is portable te gebruiken voor zowel 32- als 64-bits versies van Windows. Optioneel is er ook een Nederlands taalpakket beschikbaar.

Via dit programma kunt u gemakkelijk zoeken naar bepaalde updates en daar de eigenschappen van opvragen en exporteren naar bijvoorbeeld een tekstbestand. Bij mislukte updates of afgebroken updates kunt u op deze manier de foutcode (b.v. 0x8024000b) achterhalen. Verder bevat dit tekstbestand een link om de update handmatig te downloaden en gedetailleerde informatie over de betreffende update.

Windows Updates History Viewer

Windows Update Fixer

Problemen met Windows Update zijn geen zeldzaam probleem. Menig computergebruiker heeft wel eens te maken gehad met een nukkige update, of Windows Update die er geheel de brui aan heeft gegeven. Om dergelijke problemen op te lossen heeft Windows 10 een ingebouwde probleemoplosser. Maar er zijn ook alternatieven zoals de Windows Update Fixer van NoVirusThanks.

Voordat u aan de slag gaat met een tool als Windows Update Fixer is het aanbevolen om vooraf een systeemherstelpunt aan te maken. Naast het fixen van problemen bevat deze tool een aantal extra opties. Zo kunt u via deze tool de Windows Firewall, Proxy, TCP/IP settings resetten en de DNS-cache flushen. Deze opties zijn handig wanneer het installeren van updates niet lukt vanwege netwerkproblemen.

Windows Update Fixer

Het tabblad Useful Commands bevat een lijst met veelgebruikte commando’s voor de opdrachtprompt van Windows. Via deze links kunt u snel een bepaalde command-line-functie uitvoeren zonder deze zelf in de opdrachtprompt te hoeven invoeren.

Als deze tool problemen met Windows Update via de automatisch fix niet kan verhelpen bieden de System File Checker en DISM vaak uitkomst. Zie daarvoor ook dit artikel op onze website met meer informatie over deze twee functies. Voor hulp bij problemen kunt natuurlijk ook terecht op ons forum.

Windows Update Fixer Commands

Microsoft TechNet Tools

Naast officiële tools van Microsoft zijn er via TechNet ook tools te vinden om problemen met Windows Update te verhelpen. Reset Windows Update Agent en de Reset Windows Update Tool zijn daar twee voorbeelden van.

Tools die Microsoft zelf beschikbaar heeft gesteld zijn de Windows Update-probleemoplosser en een programma om updates (al dan niet tijdelijk) te kunnen verbergen. Maar dat is met de eerder vermelde Windows Update MiniTool ook mogelijk, maar dan een stuk eenvoudiger.

Handige links en tips

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →