Gratis tools om verwijderde bestanden te herstellen

Iedereen is het weleens overkomen, het al dan niet per ongelijk verwijderen van één bestand of map wat eigenlijk niet de bedoeling was. Indien de prullenbak nog niet is geleegd is het natuurlijk een kleine moeite om de bestanden weer terug te halen. Maar indien de prullenbak is leeggemaakt en u heeft geen (recente) back-up voorhanden is het een ander verhaal.

Het goede nieuws is dat verwijderde bestanden en mappen – ook al is de prullenbak geleegd – meestal nog terug te halen zijn. Dit geldt echter niet voor bestanden die daadwerkelijk overschreven zijn. Met de gratis tools die in dit artikel aan bod komen kunt u dus niet de oorspronkelijke versie van een overschreven bestand terughalen. Dat kan alleen als u gebruik maakt van bestandssynchronisatie-software.

Tips voor het herstellen van verwijderde bestanden

Voorkom schrijfacties op de harde schijf waarop u verwijderde data wilt herstellen. Als de bestanden die u wilt herstellen, u echt heel dierbaar zijn dan is het raadzaam om de computer waarop de bestanden zijn verwijderd niet meer fysiek te gebruiken. Hoe minder schrijfacties er plaatsvinden hoe groter de kans dat de verwijderde bestanden met succes te herstellen zijn.

De meest veilige manier is het gebruik van een andere computer waarop u de harde schijf aansluit waarop u bepaalde bestanden wilt herstellen. Een andere optie is om gebruik te maken van een opstartbare DVD of USB-stick om buiten Windows om de harde schijf te scannen op verwijderde bestanden. Hiervoor is de Hiren’s BootCD een handig hulpmiddel. Deze PE-omgeving van Windows bevat 11 tools om verwijderde bestanden terug te kunnen halen.

Verwijderde bestanden herstellen met de Hiren's BootCD

Recuva van Piriform

Recuva is van dezelfde makers als het alom bekende CCleaner. Met dit programma kunt u heel specifiek scannen op het terughalen van bestanden. Zo is er een optie voor afbeeldingen, muziek, documenten, video’s, gecomprimeerde bestanden en e-mails. Verder kunt u ook een specifieke locatie opgeven om te scannen naar verwijderde bestanden. Denk aan verwisselbare media, geheugenkaartjes en/of een bepaalde locatie op de computer.

Naast de reguliere scan-methode is het ook mogelijk om uitvoerig te scannen. Middels het inschakelen van de Deep Scan zal Recuva nog uitvoeriger scannen. Uiteraard duurt dit proces aanzienlijk langer, als is dat natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid opgeslagen data.

Verwijderde bestanden herstellen met Recuva

Ontrack EasyRecovery

Een ander programma om verwijderde documenten, mappen, e-mails, foto’s en dergelijke te herstellen is Ontrack EasyRecovery. Ook dit programma is gratis te gebruiken, maar heeft wel een limiet van 1GB. Al doet dat niets af aan de kwaliteit van deze file recovery applicatie.

Zeker voor het terughalen van verwijderde documenten en enkele foto’s is dit een prima tool. Ook dit programma biedt opties om specifiek naar bepaalde bestanden te scannen. Net zoals het mogelijk is om bepaalde locaties op te geven en een deep scan in te schakelen.

Verwijderde bestanden herstellen met Ontrack EasyRecovery

FreeUndelete van OfficeRecovery

FreeUndelete is wellicht het meest eenvoudige programma om verwijderde bestanden te herstellen. Maar doet het volgens reviews van gebruikers erg goed bij verwijderde documenten zoals Word, Excel en andere Office-bestanden. Maar dat spreekt eigenlijk deels voor zich met de naam Office Recovery.

Een bijkomend voordeel is dat u dit programma niet per se hoeft te installeren. Via het installatiebestand en de knop Advanced zonder te installeren uitvoeren. Hoe minder schrijfacties er plaatsvinden, hoe groter de kans dat u verwijderde bestanden succesvol kunt terughalen.

Verwijderde bestanden terughalen met FreeUndelete

EaseUS Data Recovery Wizard Free

De gratis versie van EaseUS Data Recovery Wizard heeft net als de file recovery applicatie van Ontrack een datalimiet, maar dan van 2 GB. Om gelijk maar een minpunt te benoemen, is dat de snelheid. Er is geen keuze om een snelle of geavanceerde scan te starten. Na een snelle scan start automatisch de uitgebreide scan die bij veel opgeslagen data uren in beslag kan nemen.

Ook biedt dit programma geen optie(s) om specifiek naar bepaalde bestanden te scannen. Wel kunt u een bepaalde locatie opgeven, zoals verwisselbare media, geheugenkaartjes, partities en mappen. Wel kunt u specifiek in de prullenbak en het bureaublad scannen.

Verwijderde bestanden herstellen met EaseUS Data Recovery Wizard Free

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →