Gratis alternatieven voor LastPass, welke is de beste?

De gratis versie van LastPass is vanaf 16 maart nog maar op één type apparaat te gebruiken. U kunt de wachtwoordmanager dan niet meer tegelijkertijd op mobiele apparaten en computers gebruiken. U dient dan over te schakelen naar de betaalde versie die € 2,50 per maand kost. Wel is het mogelijk om drie keer van apparaattype te wisselen, dus tussen computers en laptops of mobiele apparaten.

Het is dus niet zo dat u LastPass nog maar op één apparaat kunt gebruiken. De enige beperking is dat u deze dienst niet meer tegelijkertijd op mobiele apparaten en computers (laptops) kunt gebruiken. In dit artikel bespreken we een aantal alternatieven voor LastPass. Een andere mogelijkheid is om LastPass samen met een andere wachtwoordmanager te gebruiken, al is dit niet de meest praktische oplossing.

KeePass Password Safe

De open source wachtwoordmanager KeePass werkt niet via de cloud maar slaat al uw wachtwoorden lokaal in een versleutelde database op. Het voordeel ten opzichte van een online dienst is dat bij een hack of datalek uw gegevens niet direct op straat liggen. Echter heeft dit als nadeel dat het synchroniseren van uw inloggegevens iets omslachtiger werkt. Bij deze link leest u meer over het gebruik van KeePass.

Naast de versie voor Windows is KeePass ook beschikbaar voor o.a. Linux, Android, macOS en iOS. Op de downloadpagina vindt u alle (onofficiële) versies die gemaakt zijn door de KeePass-community.

KeePassXC – Cross-Platform Password Manager

KeePassXC is een aangepaste versie van KeePass, deze variant oogt niet alleen moderner maar is ook gebruiksvriendelijker. Deze wachtwoordmanager is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Voor Firefox, Google Chrome en Microsoft Edge is de KeePassXC-Browser als add-on (plug-in) beschikbaar.

KeePassXC-Browser (plug-in)

KeePassXC wachtwoordbeheerder

Bitwarden (online wachtwoordbeheerder)

Bitwarden is eveneens een open source wachtwoordbeheerder, maar in tegenstelling tot KeePass werkt deze software geheel via de cloud. Middels een account bij Bitwarden is het daarom heel eenvoudig om al uw inloggegevens met verschillende (mobiele) apparaten te synchroniseren. Deze dienst biedt verder de mogelijkheid om wachtwoorden met één andere gebruiker te delen in de gratis versie.

De wachtwoordmanager van Bitwarden is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS. Voor mobiele apparaten is Bitwarden via Google Play en de AppStore van Apple te downloaden. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle ondersteunde versies en add-ons voor o.a. Firefox, Chrome en Microsoft Edge.

Bitwarden wachtwoordbeheerder

Dashlane (online wachtwoordbeheerder)

De wachtwoordbeheerder van Dashlane werkt volledig via een add-on (plug-in) in de gebruikte browser, of als app op mobiele apparaten. Deze kunt u downloaden via de Google Play (Android) of in de AppStore (Apple). De browser-plug-in is direct op de hoofdpagina bij de website van Dashlane te downloaden.

Naast uw inloggegevens kunt u in Daslane ook notities en documenten beveiligd opslaan. Ook biedt deze dienst een mogelijkheid om bestanden of informatie uit uw Dashlane-account te delen met anderen. Maar deze opties zijn (helaas) alleen beschikbaar in de betaalde versie.

Oline wachtwoordmanager van Dashlane

Conclusie

Door veel experts en beveiligingsonderzoekers wordt KeePass als de veiligste wachtwoordbeheerder gezien, zoals onder andere bij laatjeniethackmaken.nl te lezen valt. Dit vooral omdat KeePass (XC) niet via de cloud werkt, een lokale database met wachtwoorden is technisch gezien veiliger dan in de cloud. Een lokale database is immers niet (of nauwelijks) kwetsbaar voor beveiligings- en datalekken.

Dit betekent echter niet dat diensten zoals LastPass, Bitwarden of Dashlane onveiliger zijn. Maar LastPass is bijvoorbeeld al een aantal malen getroffen door een hack. Er zijn nooit wachtwoorden gestolen, maar dit geeft wel aan dat een online wachtwoordbeheerder kwetsbaarder is dan een lokaal softwareprogramma.

Welke wachtwoordmanager de beste is hangt voornamelijk van uw eigen wensen af. Alle clouddiensten hebben als voordeel dat synchronisatie vaak heel simpel is, bij lokale wachtwoordbeheerders gaat dat iets omslachtiger. Maar dat is misschien ook een kwestie van gewenning, door het testen van de verschillende opties komt u vanzelf bij de meest geschikte (gebruiksvriendelijke) wachtwoordbeheerder uit.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →