Geheugenintegriteit is uitgeschakeld? – Zo lost u dit op!

De geheugenintegriteit is een onderdeel van de kernisolatie in Windows 10 en 11. Wanneer uw systeem voldoet aan de eisen voor virtualisatie zal Windows die beveiligingsfunctie automatisch activeren. Echter is dit ook van toepassing op stuurprogramma’s (drivers). Indien bepaalde drivers niet compatibel zijn, zal de geheugenintegriteit niet ingeschakeld kunnen worden en zichzelf ook automatisch uitschakelen.

Om dergelijke problemen op te lossen kunt u een nieuwe scan uitvoeren. Via de optie “Incompatibele stuurprogramma’s controleren” krijgt u een overzicht van alle ongeschikte drivers te zien. Hierbij moet u rekening houden dat oudere hardware mogelijk niet compatibel is. Soms verschijnt ook de melding: “Uw apparaat is mogelijk kwetsbaar”. Dit is niet direct een probleem, die melding kunt u dus gerust sluiten.

Verderop in dit artikel leest u gedetailleerd hoe bepaalde problemen opgelost kunnen worden. Echter is een kleine waarschuwing vooraf wel handig! Gebruik nooit een driver-update tools om stuurprogramma’s bij te werken. Download drivers altijd bij de website van de fabrikant of installeer ze via Windows Update.

Geheugenintegriteit is uitgeschakeld

Geheugenintegriteit kan niet worden ingeschakeld

Zoals in de inleiding aangegeven kunnen incompatibele stuurprogramma’s ervoor zorgen dat Windows de geheugenintegriteit niet kan inschakelen. Om dit probleem toe te lichten nemen we (apg8201zx64.sys) als voorbeeld. Op de onderstaande afbeelding zien we het volgende:

 1. De bestandsnaam van de driver apg8201zx64.sys
 2. Het geassocieerde *.inf bestand (oem77.inf) voor deze driver.
Incompatibele stuurprogramma's

Om meer informatie over deze driver te verkrijgen kunt u gebruik maken van PnPUtil van Microsoft. Dit is een hulpmiddel die via de opdrachtprompt wordt uitgevoerd om drivers te installeren of te verwijderen.

 • Open het startmenu en CMD en voer de opdrachtprompt als administrator uit.
 • Kopieer en plak nu het onderstaande commando in de opdrachtprompt en druk op enter.
pnputil /enum-drivers > pnputil.txt && notepad pnputil.txt
 • Dit commando creëert een overzicht van alle drivers in een kladblok venster.
 • Als we in dit overzicht zoeken naar oem77.inf komen we de incompatibele driver tegen.
 • Note: Het nummer achter oemxx.inf kan op iedere computer verschillen.
Published Name:   oem77.inf
Original Name:   apg8201z.inf
Provider Name:   ACS
Class Name:     SmartCardReader
Class GUID:     {50dd5230-ba8a-11d1-bf5d-0000f805f530}
Driver Version:   03/06/2013 1.0.0.1
Signer Name:    Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher

Incompatibele driver verwijderen met PnPUtil

Om deze driver te verwijderen kunt u eveneens gebruik maken van PnPUtil. Maar voordat u dat doet is het verstandig om eerst een complete back-up van alle drivers te maken. Het is aanbevolen om tevens van het register inclusief de DRIVERS hive een back-up te maken.

Om een back-up van alle driver te maken kunt u de één voor één de volgende commando’s uitvoeren in de opdrachtprompt met administratorrechten. DISM export dan alle drivers naar C:\driver-backup.

md "%systemdrive%\driver-backup"
dism /online /export-driver /destination:"%systemdrive%\driver-backup"

Nu de back-up gereed is kunt u via PnPUtil en het volgende commando de incompatibele driver volledig verwijderen. Let wel! hierdoor is het mogelijk dat bepaalde (oudere) hardware niet meer functioneert.

Vervang het oem-nummer (oem77.inf) door het corresponderende nummer van de driver. Eventueel dient u gebruik te maken van de parameters uninstall en force.

pnputil /delete-driver oem77.inf
pnputil /delete-driver oem77.inf /uninstall /force

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →