Firefox hoog geheugengebruik en vastlopers

Net als andere browsers maakt Firefox gebruik van een multi-proces technologie (e10s). Op deze manier is de gebruikersinterface gescheiden van de processen die webcontent verwerken. In sommige situaties kan het voorkomen dat Firefox ineens abnormaal veel geheugen gebruikt. Vastloopt en uw computer flink wordt vertraagd. Gelukkig biedt Firefox zelf al een aantal opties om hoog geheugengebruik in te perken.

Voor we aan de slag gaan met verschillende tips is het goed om te weten dat als Firefox teveel geheugen gebruikt dit niet altijd aan de browser zelf hoeft te liggen. Ook een probleem met het laden of verwerken van bepaalde inhoud van een website kan hier de oorzaak van zijn. Op de onderstaande afbeelding is goed te zien dat één van de Firefox-processen een zeer hoog geheugengebruik heeft.

Als het probleem éénmalig optreedt is een herstart van de browser vaak de oplossing. Echter als Firefox na een herstart ook veel systeembronnen blijft aanspreken, en veel processen start, kunt u met de tips in de artikel het probleem verhelpen. Maak vooraf wel altijd een back-up, dit kan eenvoudig met het tooltje Simple Firefox Backup.

Zeer hoog geheugengebruik Firefox

Controleer of Firefox up-to-date is

Bij elke update van Firefox worden er bugfixes opgelost en verbeteringen met betrekking tot prestaties doorgevoerd. Als u nog een oudere versie gebruikt is het aanbevolen om Firefox als eerste bij te werken naar de laatste versie. Dit kan als volgt.

 • Klik in de menubalk op de drie streepjes om het menu te openen.
 • Klik op help en vervolgens op “over Firefox“.

Als er een update beschikbaar is zal Firefox deze automatisch downloaden en installeren na een herstart van de browser. Als het bijwerken van Firefox niet lukt, download dan via deze koppeling de laatste versie van Firefox en installeer de nieuwste versie van Firefox handmatig.

Start Firefox in de veilige modus op

Middels de veilige modus kunt u Firefox starten zonder dat er extensies en/of thema’s ingeladen worden. Zo kunt u controleren of één van de geïnstalleerde extensies de oorzaak is van dit probleem.

 • Klik in de menubalk op de drie streepjes om het menu te openen.
 • Klik op help en vervolgens op herstart met uitgeschakelde add-ons.

Als het geheugengebruik van Firefox nu normaal is kunt u met de volgende stap nagaan welke extensie de boosdoener is en voor problemen zorgt.

Extensies uitschakelen en verwijderen

Extensies oftewel add-ons kunnen ook veel systeembronnen raadplegen en voor een abnormaal gebruik van intern geheugen zorgen. Als Firefox in de veilige modus met uitgeschakelde add-ons wel normaal werkt kunt u het volgende doen.

 • Open wederom het menu van Firefox en klik op Add-ons of druk op CTRL + SHIFT +A.
 • Schakel in dit venster alle extensies uit door het blauwe schuifje om te zetten.

Herstart vervolgens de browser en als Firefox nu goed werkt schakelt u één voor één de extensies weer in. Dit telkens met een herstart, als u de problematische extensie heeft gevonden kunt u deze verwijderen via het menu onder de drie puntjes.

Extensies uitschakelen in Firefox

Geheugengebruik in Firefox beperken

Firefox heeft een ingebouwde functie om het geheugengebruik te minimaliseren en te optimaliseren. Typ hiervoor in de adresbalk het commando: about:memory en druk op enter. Via de knop “Minimize memory usage” kunt u het geheugengebruik beperken. Verder kunt u ook een gedetailleerd rapport opvragen via de knop Measure and save

Geheugengebruik in Firefox minimaliseren

Inhoudsprocessen verminderen in Firefox

Firefox is een multi-proces browser die met meerdere inhoudsprocessen werkt. Alhoewel de browser zelf al de prestatie-instellingen afstemt op de hardware van uw computer, is dit ook handmatig aan te passen. Zo kunt u het aantal inhoudsprocessen verminderen zodat Firefox minder geheugen zal gebruiken.

Extra inhoudsprocessen kunnen de prestaties bij het gebruik van meerdere tabbladen verbeteren, maar zullen ook meer geheugen gebruiken. Om dit aan te passen doet u het volgende.

 • Ga via het menu naar opties.
 • Scroll in dit scherm naar prestaties en verwijder het vinkje bij de optie “Aanbevolen prestatie-instellingen” gebruiken.
 • Stel hier het limiet van inhoudsprocessen op bijvoorbeeld 4 in.
 • Herstart hierna de browser om deze wijziging van kracht te laten worden.
Inhoudsprocessen verminderen in Firefox

Firefox opfrissen

De opfris-functie in Firefox kan diverse problemen verhelpen door uw profiel terug te zetten naar de standaardinstellingen. Op deze manier kunt u Firefox als het ware resetten met behoud van alle gegevens in Firefox, behalve alle geïnstalleerde add-ons / extensies.

 • Type in de adresbalk het commando about:support.
 • Klik hier op Firefox opfrissen en bevestig dit in het pop-up-venster dat verschijnt.

Noot: als u Firefox niet normaal kunt starten is de knop Firefox opfrissen ook in het venster van de Veilige modus aanwezig.

Firefox opfrissen
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →