Firefox back-uppen met Simple Firefox Backup

Simple Firefox Backup is zoals de naam al aangeeft een simpel programma om een back-up te maken van uw Firefox-profiel. Inclusief uw favorieten, wachtwoorden, extensies en instellingen. Ook cookies en uw zoek- en browsegeschiedenis zullen meegenomen worden in de back-up. Simple Firefox Backup is een portable programma en hoeft u dus niet te installeren.

Er zijn ook add-ons voor Firefox om back-ups te maken. Maar als Firefox niet meer te openen is vanwege een corrupt of beschadigd profiel heb je weinig aan zo’n add-on. De enige remedie is dan om handmatig enkele files (Key4.db, logins.json, prefs.js) of de gehele profielmap van Firefox te herstellen als u daar een reservekopie van heeft.

  • prefs.js – bevat alle (aangepaste) instellingen
  • logins.json – bevat gebruikersnamen en wachtwoorden (encrypted)
  • Key4.db – database met alle opgeslagen wachtwoorden (encrpted)
Firefox back-uppen met Simple Firefox Backup

Simple Firefox Backup

Simple Firefox Backup is geschikt voor zowel de 32 als 64-bits versie van Firefox, en kan ook back-ups maken van de portable versie van Firefox. Via de onderstaande link kunt u het programma downloaden.

Om een back-up te maken klikt eenvoudigweg op Action in het menu en op Create Firefox Backup. Alle back-ups krijgen een vervolgnummer met datum en tijdstip waarop deze zijn aangemaakt. Deze kunt u nadien hernoemen om een duidelijkere omschrijving mee te geven. Verder kunt u vanuit dit programma snel de profielmap van Firefox openen. De profiel manager starten en het scherm met de instellingen (about:config) en Firefox Lockwise openen waar wachtwoorden en gebruikersnamen staan opgeslagen.

Helaas bevat dit programma geen optie om automatische back-ups te plannen. Dit had naar mijn mening zeker een welkome aanvulling geweest.

Instellingen en configuratie

Met de standaardinstellingen zal dit programma meerdere (essentiële) bestanden uit de profielmap back-uppen. Maar u kunt ook kiezen van welke bestanden u een reservekopie wilt maken. Als u bijvoorbeeld geen back-up wil maken van het bestand “search.json.mozlz4” met gegevens over uw zoekgeschiedenis kan dat als volgt.

  • Klik in het menu op File > Open Config File.
  • Verander hier de waarde 1 naar waarde 0 om dit bestand niet in de back-up op te nemen.
  • Sluit vervolgens dit kladblok-venster en klik op opslaan.
Simple Firefox Backup instellingen

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →