Firefox 78 krijgt Process Manager about:processes

Sinds versie 65 is er in Firefox een Taakbeheerder aanwezig, deze ingebouwde tool is via het commando about:performance in te taakbalk te openen. In versie 78 zal er ook een Process Manager aanwezig zijn die via het commando about:processes is te openen.

De taakbeheerder geeft informatie weer over de geopende tabbladen, add-ons met betrekking tot het geheugengebruik en energie-impact. Vanuit dit venster is het bijvoorbeeld mogelijk om een vastgelopen tabblad te sluiten.

De Process Manager daarentegen toont meer gedetailleerde informatie over de actieve processen. De pagina about:processes pagina toont de volgende gegevens over elk Firefox-proces:

  • Process ID,
  • Name
  • Memory (resident)
  • Memory (Virtual)
  • CPU (User)
  • CPU (Kernel)
  • Threads.
Firefox Process Manager

Process Manager

De Firefox-processen zijn op deze pagina gerangschikt in zes categorieën: GPU, Web, Extension, Prevliagedabout, SocketBrowser. Vooralsnog is er geen optie aanwezig om processen te kunnen stoppen. Of deze in toekomstige versies van Firefox zal worden toegevoegd is (nog) niet bekend.

In tegenstelling tot de Taakbeheerder, die zich voor het grootste deel richt op geheugengebruik en energieverbruik van open tabbladen en extensies, biedt de Process Manager van Firefox informatie die vooral nuttig kan zijn voor ontwikkelaars en gebruikers die geïnteresseerd zijn in technische details.

De meeste gewone gebruikers van Firefox zullen de Process Manager weinig gebruiken als deze in zijn huidige vorm blijft. Hoewel het nuttig kan zijn om meer te weten te komen over individueel geheugen en CPU-gebruik, is het moeilijk om bepaalde informatie over webprocessen, te koppelen aan een daadwerkelijke site (tenzij er maar één geopend is).

Momenteel is de Proces Manager nog in ontwikkeling en zal wellicht in de definitieve versie van Firefox 78 verschijnen. Als u deze versie nu al wilt testen kunt u op deze pagina de Nightly versie van Firefox downloaden.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →