Er is een mogelijk ongewenste app gevonden?

Met de onderdelen-update (20H1) voor Windows 10 heeft het onderdeel App- en browserbeheer er een nieuwe beveiligingsfunctie bijgekregen. De blokkering van mogelijk ongewenste app biedt bescherming tegen adware en andere potentieel ongewenste software. U kent het vast wel dat na het installeren van een programma, er stiekem iets extra is geïnstalleerd. Er ineens pop-ups verschijnen, vreemde websites opdoemen en uw systeem of browser aanzienlijk trager is geworden.

De beveiliging op basis van reputatie zal dus melding maken als er software of een app is geïnstalleerd die ongewenst is of adware bevat. De volledige melding luidt: “Er is een mogelijk ongewenste app gevonden. Uw apparaat werkt mogelijk niet goed”. Nu betekent deze melding niet meteen dat uw pc is geïnfecteerd met malware. Maar dergelijke dubieuze software (adware) kan wel zeer vervelend zijn.

InformatieVoor een algehele controle van uw PC kunt u ons infectiestappenplan op het forum raadplegen.

Er is een mogelijk ongewenste app gevonden

Er is een mogelijk ongewenste app gevonden, wat nu?

Als er ongewenste apps en/of software zijn gedetecteerd dan verschijnt er een geel uitroepteken bij App- en browserbeheer. Vanuit hier kunt u direct uw systeem controleren, via de beschermingsgeschiedenis is het mogelijk om de gevonden items te verwijderen. In quarantaine te plaatsen en toe te staan.

  • Open App-en browserbeheer via de Windows-beveiliging (Defender op de taakbalk).
  • Klik vervolgens op controleren voor een overzicht van de gevonden items.
  • Klik hier naast (laag, gemiddeld, hoog, ernstig) op het pijltje voor meer informatie.
  • Via de knop acties kunt u het item in quarantaine plaatsen, verwijderen en toestaan.

Pas echter op met het definitief verwijderen, want als het om een false positive blijkt te gaan kunt u het bestand niet meer herstellen. Kies dus bij voorkeur voor het in quarantaine plaatsen. Of laat het bestand eens scannen op bijvoorbeeld VirusTotal.

Beschermingsgeschiedenis mogelijke ongewenste app

Scannen met Malwarebytes AdwCleaner

Ter controle kan het nooit kwaad om bij ongewenste software of gevonden malware een extra controle uit te voeren. Dit kan onder andere met Malwarebytes AdwCleaner, nadat Microsoft uTorrent als mogelijke bedreiging zag, kwam AdwCleaner op dit testsysteem toch ook nog andere PUP’s tegen.

  • Download AdwCleaner via de website van Malwarebytes.
  • Start het programma en klik op Akkoord in het welkomstvenster.
  • Klik vervolgens op Scan nu om uw computer te controleren op adware en PUP’s.
  • Als de scan gereed is laat u de gevonden items in quarantaine plaatsen.

Als u niet zeker bent of u de gevonden items zomaar kunt verwijderen, dan kunt u het logbestand van AdwCleaner ook op ons forum plaatsen ter controle en verdere hulp bij het opschonen van uw computer.

Malwarebytes AdwCleaner
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →