Eerdere versie van Windows 10 langer bewaren dan tien dagen om een onderdelenupdate ongedaan te maken

Standaard bewaart Windows 10 na een – halfjaarlijkse – onderdelenupdate, de eerdere versie voor tien dagen. In deze (korte) periode kunt u nog terugkeren naar de vorige versie. In dit artikel leggen we uit hoe u deze periode kunt verlengen, zodat u meer tijd heeft om deze grote functie-update van Windows uit te proberen en bij problemen alsnog ongedaan kunt maken.

Het komt namelijk maar als te vaak voor dat er na het installeren van een onderdelenupdate problemen ontstaan. Uiteraard niet altijd, ook niet direct na installatie. Maar prestatieproblemen en/of bugs worden vaak pas later opgemerkt. Dan is het wel zo fijn als u deze update terug kunt draaien.

  • Dit kan via het Start > Instellingen > Bijwerken en beveiligen.
  • Klik hier links in het venster op Systeemherstel.
Systeemherstel - teruggaan naar een eerdere versie van Windows 10
Teruggaan naar een eerdere versie van Windows 10 na installatie van een onderdelenupdate

Als het meer dan tien dagen geleden is dat u de onderdelenupdate hebt ge├»nstalleerd, wordt de knop ‘Aan de slag‘ lichtgrijs (rode kader) weergegeven. Dan kunt u de onderdelenupdate dus niet meer verwijderen.

Indien u handmatig (of via schijfopruiming) de map Windows.old hebt verwijderd krijgt u de onderstaande melding te zien, als de knop nog wel beschikbaar is.

U kunt helaas niet teruggaan naar de vorige versie van Windows

Eerdere versie van Windows 10 langer bewaren

Voor degenen die meer tijd willen voor het uitproberen van een onderdelenupdate en de mogelijkheid om deze te verwijderen. Is de bewaartijd aan te passen via het hulpprogramma DISM.exe (Deployment Image Servicing and Management tool). Dit werkt als volgt.

Note: Dit werkt alleen als er nog een eerdere versie van Windows 10 aanwezig is. Anders verschijnt de foutmelding: Error 1168 – Kan element niet vinden. (Element not found.)

  • Open het startmenu en typ het commando CMD.
  • Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en kies uitvoeren als administrator.
  • Typ nu het onderstaande commando over, of kopieer en plak deze in de opdrachtprompt.
DISM /Online /Get-OSUninstallWindow

Nu verschijnt er informatie over de gebruikte versie van Windows 10 ( Image version). Met daaronder het uninstall Window dat de standaardwaarde 10 (tien dagen) heeft. Om deze termijn te verlengen gebruikt u het onderstaande commando.

Wilt u de eerdere versie van Windows langer bewaren dan 30 dagen, verander deze waarde dan voor het aantal dagen die uw voorkeur heeft. Het aantal dagen is beperkt tot 60, geeft u een hogere waarde op , of lager dan 2 zal Microsoft standaardwaarde van 10 dagen blijven gebruiken.

DISM /Online /Set-OSUninstallWindow /Value:30
DISM OSUninstallWindows aanpassen in Windows 10
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →