Een schermafbeelding maken in Firefox 88 is verplaatst!

In de voorgaande versies van Firefox kon u op drie manieren een schermafbeelding maken. Via het menu pagina-acties (de drie puntjes) op de adresbalk, middels de rechtermuisknop en de toetscombinatie Ctrl + Shift + S. In Firefox 88 is deze optie in het menu pagina-acties (helaas) niet meer aanwezig.

Wilt u liever gebruik maken van een knop dan kunt u deze functie in Firefox als pictogram op de werkbalk plaatsen. In plaats van de ingebouwde functie is het ook mogelijk om een uitgebreidere extensie (add-on) te installeren. Daarover leest u verderop in dit artikel meer.

Pictogram schermafbeelding op de werkbalk plaatsen

  • Open Firefox en klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte naast de adresbalk.
  • Klik vervolgens op de optie werkbalk aanpassen.
  • Sleep vervolgens het item schermafbeelding naar een leeg gedeelte op de werkbalk.
  • Zoals op de onderstaande afbeelding is te zien.
  • Klik vervolgens op Gereed om deze wijziging op te slaan.
Een schermafbeelding maken in Firefox 88
De knop schermafbeelding op de werkbalk van Firefox plaatsen.

Handige extensies om screenshots te maken in Firefox

Voor meer mogelijkheden zijn er voor Firefox een aantal handige extensies beschikbaar. Bijvoorbeeld om screenshots van een volledige website te maken, of om een screencapture op te slaan als PDF-bestand en werkende links. De volgende extensies zijn een perfect alternatief voor de standaardoptie in Firefox.

FireShot heeft de mogelijkheid om een schermafbeelding van een website op te slaan als PDF-bestand, dit is vooral een handige extensie om bijvoorbeeld krantenartikelen op te slaan. Deze extensie heeft namelijk de mogelijk om automatisch een (rolling) screenshot van de volledige pagina te maken. Een ander voordeel is dat links naar externe content behouden blijven.

Als alternatief heeft deze extensie onze voorkeur als alternatief voor de ingebouwde functie van Firefox om schermafbeeldingen te maken. Naast de gratis versie is er ook een betaalde versie beschikbaar.

FireShot voor Firefox

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →