Om dataverlies bij een systeemcrash of defecte hardware te voorkomen is het maken van regelmatige back-ups de enige remedie. Voor het maken van back-ups, reservekopieën en systeemimages is er veel (gratis) software beschikbaar. Maar hoe kunt u een back-up maken in Windows 10 zonder extra software te installeren? In dit artikel beschrijven we hoe u automatische back-ups in Windows kunt instellen.
Windows heeft in de vorm van bestandsgeschiedenis namelijk ook een back-up-functie aan boord. Voor het maken van eenvoudige back-ups van bepaalde mappen en bestanden voldoet deze functie prima. Om geavanceerdere back-ups te maken bent u echter aangewezen op andere back-up-software.
Kies een back-up strategie
Voordat u aan de slag gaat met het maken van back-ups is het handig om een logische back-up methode uit de denken. Welke gegevens wilt u back-uppen, op welke locatie wilt u deze opslaan en hoe vaak dient er een back-up gemaakt te worden. Hoe lang dienen (oudere) back-ups bewaard te blijven, etc.
Het is niet aanbevolen om een back-upstation (externe schijf, netwerkschijf of NAS) continu aangesloten te laten. Dit met het oog op een infectie met bijvoorbeeld ransomware. Als uw computer geïnfecteerd raakt is de kans groot dat ook uw back-up getroffen zal worden.
Het nadeel is wel dat er pas een back-up zal worden gemaakt als er verbinding is met het ingestelde station. Een ander nadeel is dat er geen tijdschema is in te stellen, bijvoorbeeld iedere dag om 18:00 rond etenstijd. Windows zal bij een dagelijkse back-up het tijdstip van de vorige sessie hanteren. Als op dat moment het doelstation niet is aangesloten zal er die dag ook geen back-up gemaakt worden.
Back-up maken in Windows 10 – configuratie
Om de bestandsgeschiedenis van Windows 10 in te stellen gaat u naar menu Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Back-up. Klik vervolgens op het plusteken bij een station toevoegen. Kies hier de gewenste locatie, bijvoorbeeld een externe schijf, netwerkschijf of een NAS.
Standaard zal Windows alle mappen behorende tot het gebruikersprofiel back-uppen. Wil u bepaalde mappen niet opnemen dan kunt u deze uitsluiten. Verder kunt u andere mappen toevoegen, en aangeven hoe vaak er een back-up gemaakt dient te worden en hoe lang deze bewaard moeten blijven.
Let op: Standaard zal Windows oudere back-ups niet verwijderen. Als het doelstation vol is, zullen er dus geen back-ups meer worden aangemaakt.

Een back-up terugzetten of bestanden herstellen
- Open Menu Start en ga naar Instellingen via het tandwieltje.
- Klik vervolgens op ‘Bijwerken’ en ‘Beveiliging’ en ‘Back-up’.
- Klik op de knop / link Meer opties.
- Scroll nu naar beneden en klik op Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up.
- Selecteer hier de bestanden die u wil terugzetten.
- Klik op de groene knop met witte pijl. De geselecteerde bestanden worden nu teruggezet.

Systeemkopie maken in Windows 10
Naast de bestandsgeschiedenis is het via geavanceerde instellingen ook mogelijke om een systeemkopie te maken. Echter heeft deze functie al menig gebruiker van Windows 10 in de steek gelaten. Bekende foutmeldingen bij het terugzetten zijn: 0x80080005, 0x81000033 en 0x80070057. Voor het maken van een systeemkopie kunt u beter gebruik maken van bijvoorbeeld Macrium Reflect.
In zekere zin geldt dit ook voor Systeemherstel in Windows. Uiteraard is systeemherstel geen back-up methode, maar ook deze functie wil nog weleens falen. Ook hier is Macrium Refelect een uitstekend programma om periodiek systeemimages te maken.