DNS over HTTPS inschakelen in uw browser

DNS over HTTPS is een privacy- en beveiligingsinstelling die veel browsers tegenwoordig aanbieden. Nu zal u vast denken, ‘DNS’ wat is dat? Dit is niet eenvoudig uit te leggen dus verder in dit artikel kom ik daar op terug. Het nut van DNS over HTTPS inschakelen is belangrijker om eerst even toe te lichten. Als DNS over HTTPS actief is, kunnen providers en (tussenstations) niet eenvoudig traceren welke websites u bezoekt. Dit is een van de redenen dat het NCSC nogal kritisch is op DNS over HTTPS.

Om gebruik te kunnen maken van DNS over HTTPS dient u in plaats van de DNS-servers van uw eigen internetprovider gebruik te maken van een externe DNS-aanbieder. Gratis aanbieders van DNS over HTTPS (DoH) zijn bijvoorbeeld CloudFlare, NextDNS en Google Public DNS. In Firefox en Opera is dit gemakkelijk in te stellen. In Google Chrome is dat iets minder eenvoudig.

Domain Name System (DNS)

DNS is een netwerkprotocol die website/domeinnamen omzet naar IP-adressen en vice versa. Dit noemt men een forward en reverse lookup. Wanneer u www.pcwebplus.nl bezoekt dan zal via het DNS-protocol verbinding gemaakt worden met het IP-adres 141.138.169.229. Op deze manier kunnen providers exact zien en bijhouden welke websites u bezoekt. DNS over HTTPS maakt dat een stuk lastiger.

Experts wijzen er wel op dat providers via Server Name Indication (SNI) en het Online Certificate Status Protocol (OCSP) alsnog veel informatie over uw internetgebruik kunnen achterhalen. Een betere optie die experts voorstellen is DNS over TLS (DoT) om zo de DNS-verbinding in zijn geheel te versleutelen.

Alternatieve DNS-server voor DoH

  • Google Public DNS voor IPv4: 8.8.8.8 en 8.8.4.4
  • CloudFlare DNS voor IPv4: 1.1.1.1 en 1.0.0.1
  • CloudFlare DNS voor IPv6: 2606:4700:4700::1111 en 2606:4700:4700::1001
  • NextDNS voor IPv4: 45.90.28.51 en 45.90.30.51

DNS over HTTPS inschakelen in Firefox

Open Firefox en klik rechts bovenin het scherm op de drie streepjes en klik op opties. Onder algemeen scrollt u helemaal naar beneden en klikt u bij netwerkinstellingen op instellingen. Plaats hier een vinkje bij DNS over HTTPS inschakelen. Kies vervolgens de gewenste provider, CloudFlare of NextDNS, of geef zelf een aangepaste DNS-server op en klik op OK.

DNS over HTTPS inschakelen in Firefox

DNS over HTTPS inschakelen in Opera

Start Opera en klik links bovenin op het logo van Opera en klik in het menu op instellingen. Scroll nu naar systeem en zet de schakelaar bij DNS over HTTPS om. Selecteer vervolgens de DNS-server van CloudFlare, die van Google of geef zelf een aangepaste DNS-server op.

DNS over HTTPS inschakelen in Opera

DNS over HTTPS inschakelen in Google Chrome

In Google Chrome werkt het instellen van DNS over HTTPS niet zo makkelijk als in Firefox en Opera. Om deze functie in Chrome te kunnen gebruiken moet u de DNS-server aanpassen in de netwerkinstellingen van Windows zelf.

Open hiervoor het configuratiescherm van Windows en klik op Netwerk en internet. Open nu het netwerkcentrum en klik op adapterinstellingen wijzigen. Selecteer vervolgens uw ethernet of WiFi-adapter en klik hier met de rechtermuisknop op en klik op eigenschappen. Selecteer nu Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4) en klik op eigenschappen. Vul nu de gewenste DNS-servers in.

DNS-server in Windows aanpassen.

Open nu Google Chrome en typ in de adresbalk de volgende regel: chrome://flags/ en druk op enter. Typ nu in het zoekvenster DNS, stel in dit scherm Secure DNS lookups op enabled in en herstart de browser. Als u in de adresbalk nu dit adres: https://1.1.1.1/help opgeeft kunt u controleren of de DNS-servers van CloudFlare goed zijn ingevoerd.

DNS over HTTPS inschakelen in Google Chrome
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →