Deze pc opnieuw instellen: Hoe werkt dat in Windows 10?

Om uw computer te herstellen of terug te zetten naar de fabrieksinstellingen biedt Windows 10 meerdere mogelijkheden. Middels de functie: “Deze pc opnieuw instellen” kan dat met behoud van alle persoonlijke bestanden of als geheel schone installatie. Ook is het mogelijk om de installatiebestanden (opnieuw) uit de cloud te downloaden. Hiervoor is wel 4 GB (of meer) aan vrije schijfruimte vereist.

De optie downloaden uit de cloud is vooral handig wanneer de optie lokaal opnieuw installeren niet meer werkt. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door corrupte systeembestanden. Als alternatief kunt u ook de Windows 10 ISO downloaden en hiermee uw computer herstellen of opnieuw installeren. Maar in dit artikel leggen we uit hoe u vanuit Windows uw computer opnieuw kunt instellen.

Mocht het opnieuw instellen van Windows 10 niet werken. Neem dan deze handleiding door waarin wij uitleggen hoe een in-place-upgrade van Windows 10 is uit te voeren met behoud van gegevens.

Wanneer u Windows 10 Home gebruikte met een lokaal account, en opnieuw instelt krijgt u alleen nog de mogelijkheid om een Microsoft-account in te stellen. Wilt u toch gebruik maken van een lokaal account. Dan kan dit nog wel via een omweg, zie daarvoor dit artikel.

Systeemherstel Windows 10 opnieuw installeren

Als u uw computer hebt versleuteld, hebt u uw BitLocker-sleutel nodig om uw pc opnieuw in te stellen.

Deze pc opnieuw instellen (lokale reset)

Met de optie lokaal opnieuw installeren kunt u Windows herstellen naar de standaardinstellingen met behulp van de reeds aanwezige herstelimage. Hierbij kunt u kiezen voor een schone installatie door alles te verwijderen, of een nieuwe installatie met behoud van persoonlijke gegevens. Bij de laatste optie zullen wel de geïnstalleerde apps en instellingen verloren gaan.

Wanneer u deze methode gebruikt wordt dezelfde versie van Windows 10 geïnstalleerd. Volg de stappen hieronder om uw pc terug te zetten naar de fabrieksinstellingen middels de lokale herstelimage.

  • Open het startmenu en ga naar instellingen (tandwieltje).
  • Klik op Bijwerken en beveiliging en links in het scherm op Systeemherstel.
  • Bij deze pc opnieuw installeren klikt u op de knop aan de slag.

Kies vervolgens hoe u Windows wilt herstellen, met behoud van persoonlijke bestanden of door alles te verwijderen.

Windows 10 opnieuw installeren

Selecteer hierna of u Windows opnieuw wilt downloaden uit de cloud of lokaal opnieuw wilt installeren via de (reeds) aanwezige herstelimage. Klik hier op de optie Lokaal opnieuw installeren.

Hoe wilt u Windows opnieuw installeren

U krijgt nu de vraag om de wijzigingen die zullen worden aangebracht te bevestigen. Controleer de geselecteerde opties en klik op de  knop Volgende.

In het laatste scherm ziet u welk effect het opnieuw instellen heeft. Via de optie apps weergeven die worden verwijderd ziet u een overzicht van alle apps en software waarvan de installatie ongedaan wordt gemaakt. Om verder te gaan klikt u op de knop Opnieuw instellen.

Windows 10 opnieuw instellen

Windows gebruikt nu de huidige versie die reeds is geïnstalleerd om het besturingssysteem opnieuw te installeren. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen. Als dit gereed is wordt u gevraagd de computer opnieuw op te starten om de installatie te voltooien.

Windows 10 opnieuw downloaden uit de cloud

In tegenstelling tot een lokale reset biedt een cloud reset de mogelijkheid om een ​​schone installatie uit te voeren en tegelijkertijd naar de nieuwste versie (onderdelenupdate) van Windows 10 te upgraden. Ook bij een corrupte herstelimage of beschadigde systeembestanden biedt deze optie uitkomt. Dit geldt ook voor problemen met Windows Update die niet opgelost kunnen worden.

De procedure om Windows 10 opnieuw te downloaden uit de cloud werkt identiek aan een lokale reset zoals hierboven is beschreven. Het enige verschil is dat er minimaal 4 GB vrije schrijfruimte beschikbaar dient te zijn, al is het aanbevolen om dit iets ruimer te nemen. In het kort werkt deze optie als volgt.

  1. Open het startmenu en ga naar instellingen (tandwieltje).
  2. Klik op Bijwerken en beveiliging en links in het scherm op Systeemherstel.
  3. Bij deze pc opnieuw installeren klikt u op de knop aan de slag.
  4. Kies hier de optie Mijn bestanden behouden of Alles verwijderen.
  5. Kies nu voor Downloaden uit de cloud of voor Lokaal opnieuw installeren.
  6. Klik in het scherm aanvullende instellingen op Volgende als alles correct staat ingesteld.
  7. In het overzicht met de wijzigingen die worden aangebracht klikt u op Opnieuw instellen.

Nu wordt de nieuwste versie van Windows 10 gedownload en opnieuw op de computer geïnstalleerd.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →