De service Windows-beveiligingscentrum kan niet worden gestart

Als Microsoft Defender niet meer werkt en blijft hangen op beveiligingsgegevens ophalen ophalen, dan is er vaak iets mis met de Security Center service. Bij het opstarten van de computer verschijnt dan meestal ook de melding om de Windows-beveiligingscentrum service in te schakelen. Indien dit niet lukt verschijnt de foutmelding: De service Windows-beveiligingscentrum kan niet worden gestart.

Wat nu? Het terugzetten van een eerder gemaakt systeemherstelpunt kan helpen. Maar als deze functie niet is ingeschakeld heeft u daar niets aan. In dit artikel leggen we uit hoe u dit probleem eenvoudig kunt oplossen door het één en ander in het register van Windows te herstellen.

Op de onderstaande – geanimeerde – afbeelding is een voorbeeld te zien dat Defender niet in staat is om de beveiligingsgegevens op te halen. Het is sterk aanbevolen om dit probleem snel te verhelpen, want op dit moment biedt Defender immers ook geen bescherming op uw computer.

Defender werkt niet meer. Beveiligingsgegevens ophalen blijft hangen!

Service Windows-beveiligingscentrum inschakelen

Als de melding (in het zwarte kader) verschijnt, biedt Windows de optie om de service in te schakelen door in dit venster te klikken. Echter verschijnt dan 9 van de 10 keer de foutmelding dat de service niet gestart kan worden. Als dit het geval is is het zaak om deze service te controleren.

Service Windows-beveiligingscentrum inschakelen

De service Windows-beveiligingscentrum kan niet worden gestart – Security Center Service controleren

Als Windows niet in staat is om deze service te starten, dan is het ook niet mogelijk om dit handmatig te doen. Het gaat hier immers om een systeemservice. Het is wel mogelijk om het opstarttype en de status van de service te controleren. Dit kan op de volgende manier.

  • Open het startmenu en type het commando services.msc en open de app Services.
  • Scroll naar de Security Center en dubbelklik op deze service.

Zoals op de onderstaande afbeelding is te zien, staat het opstarttype op uitgeschakeld en bij de status is te lezen dat de service is gestopt. Dit is op te lossen door deze service met een register-bestand te herstellen.

Security Center service uitgeschakeld

Security Center Service herstellen

  • Download het bestand wscsvc.reg via Bleeping Computer.
  • Sla dit bestand op bijvoorbeeld het bureaublad op.
  • Dubbelklik nu op wscsvc.reg en bij de melding van gebruikersaccountbeheer klikt u op Ja.
  • Nu verschijnt de melding of u zeker weet dat u door wilt gaan? Klik hier wederom op Ja.
  • Als het registerbestand (succesvol) is uitgevoerd verschijnt de onderstaande melding.
De sleutels en waarden zijn aan het register toegevoegd

Herstart hierna direct de computer, nu zal de service weer automatisch opstarten en zal Microsoft Defender ook weer goed werken. Mocht dit niet het geval zijn, of als er nog andere problemen zijn dan kunt u uw probleem altijd even op ons forum stellen.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →