De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt

De partitie-indeling in Windows 10 bestaat uit twee of drie partities. Een primaire, herstel en een door het systeem gereserveerde partitie. De gereserveerde (EFI-systeempartitie) bevat onder andere de Windows Boot Configuration Data (BCD) om het besturingssysteem op te starten.

Windows gebruikt deze systeempartitie ook voor het installeren van halfjaarlijkse onderdelenupdates. Als er onvoldoende schijfruimte beschikbaar is en de partitie niet (automatisch) is te vergroten verschijnt de foutmelding. De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt.

Om dit probleem op te lossen kunt u handmatig de gereserveerde (EFI-systeempartitie) vergroten. Echter is dit via Schijfbeheer in Windows zelf niet mogelijk. In dit artikel leggen we uit hoe dit wel mogelijk is met het gratis programma: MiniTool Partition Wizard.

Maak vooraf uit voorzorg een systeemkopie van de Windows-installatie (systeemschijf) mocht er onverhoopt iets misgaan.

De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt
Windows 10 kan niet worden uitgevoerd op deze pc. De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt.

Gereserveerde partitie vergroten

Om de gereserveerde partitie te vergroten maken we gebruik van de MiniTool Partition Wizard. Nadat u het programma hebt opgestart krijgt u het onderstaande overzicht te zien.

  1. Door systeem gereserveerd (EFI-systeempartitie).
  2. De C-schijf waarop Windows is geïnstalleerd.
  3. De herstelpartitie van Windows.
MiniTool Partition Wizard - partitie overzicht

Om de gereserveerde partitie te kunnen vergroten gaan we eerst de systeemschijf verkleinen. Ons advies is om hier 500 MB vanaf te halen.

  • Klik met de rechtermuisknop op de systeemschijf (C) en kies de optie Move/Resize.
  • Stel de waarde bij unallocated space before in op 0.50 GB (oftewel 500 MB) en klik op OK.
  • Klik nu met de rechtermuisknop op de partitie: Door systeem gereserveerd en klik op Move/Resize.
  • Met het pijltje kunt u de partitie vergroten door het gele gedeelte naar het einde te slepen.

U kunt ook de waarde bij de optie unallocated space after instellen op 0.00 in het rechter venster. Op deze manier kunt u ook de beschikbare vrije ruimte ook aan de gereserveerde EFI-systeempartitie koppelen.

Gereserveerde EFI-systeempartitie vergroten
  • Klik nu wederom op OK, en links onder in het venster op Apply.
  • Nu verschijnt de volgende melding om de computer te herstarten, klik hier op Restart now.
  • Dit soort bewerkingen aan systeempartities zijn immers niet in Windows zelf uit te voeren.
MiniTool Partition Wizard - restart systeem

Nu start de computer automatisch op in de omgeving van de MiniTool Partition Wizard om de wijzigingen in de partities door te voeren. Dit proces neemt een klein half uur in beslag.

Zodra dit gereed is start het systeem opnieuw op. Hiermee moet het probleem met het installeren van een update voor Windows 10 verholpen zijn. Mocht dat niet het geval zijn kunt u voor verdere hulp terecht op ons forum.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →