Het configuratiescherm verdwijnt langzaam maar zeker in Windows 10

Hoewel het configuratiescherm nog steeds deel uitmaakt van Windows 10, is Microsoft van plan om dit onderdeel uit te faseren, zo meldt Windows Latest. Windows 10 Build 20161 die momenteel al naar de eerste testers is verzonden zijn er wederom een aantal wijzigingen aangebracht. Toen Windows 8 op de markt kwam, begon Microsoft al met de migratie van het configuratiescherm naar app-instellingen.

Weliswaar ging dat nog om basisinstellingen, waarbij je voor de geavanceerde instellingen nog steeds in het configuratiescherm moest zijn. Sindsdien is er qua instellingen in Windows 10 steeds meer en meer verhuist naar het onderdeel Windows-instellingen.

Microsoft heeft wel aangegeven dat het (oude) configuratiescherm zeker tot 2021 toegankelijk blijft in Windows 10. De algehele verhuizing van het configuratiescherm zal dan ook geen rigoureuze verandering op korte termijn zijn. Het verdwijnen van het (oude) vertrouwde configuratiescherm voor menig gebruiker een enorm gemis betekenen.

Windows-instellingen het nieuwe configuratiescherm

Systeempagina in Windows 10 Build 20161

Microsoft heeft in de nieuwe preview-update van Windows 10 (build 20161) het onderdeel systeem in het configuratiescherm bijvoorbeeld al omgeleid naar Windows-instellingen > Systeem > Info.

Links in het configuratiescherm en commando’s via Windows Search die de systeeminformatie-pagina in het configuratiescherm zouden openen, leiden u nu naar de info-pagina bij Instellingen.

Nieuw is dat vanuit dit scherm systeeminformatie is te kopiëren. Dit gaat om de apparaatnaam, processor, geheugen, apparaat-ID, product-ID, type systeem en pen / aanraakinvoer. Dit kan handig zijn om bepaalde informatie snel op een forum te plaatsen. Het wel aanbevolen om het apparaat- en product-ID niet te plaatsen.

Windows 10 Build 20161

Windows Master Control Panel (GodMode)

De GodMode oftwel het Windows Master Control Panel is een uitgebreider alternatief voor het reguliere configuratiescherm. Dit is een verborgen functie / omgeving in Windows met een overzicht aan specifieke instellingen. Hoe u deze tweak kunt instellen leest u hieronder, dit kan zwel via een nieuwe map of een snelkoppeling.

  • Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer onder Nieuw > Map.
  • Geef deze map de bestandsnaam: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
  • Klik op enter om deze map aan te maken.
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
  • De naam GodMode voor de .{ED > (punt) kunt u een andere naam opgeven.
  • Met een snelkoppeling gaat dat makkelijker via de instructie hieronder.

U kunt de GodMode is ook inschakelen met een nieuwe snelkoppeling aan te maken. Dit kan met de locatie die hieronder in de codebox staat.

%windir%\explorer.exe shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
  • Klik hierna op volgende en geef de snelkoppeling de gewenste naam.
  • Klik op voltooien op deze snelkoppeling naar de God Modus op te slaan.
Godmode als alternatief configuratiescherm

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →