Computer of laptop plotseling heel traag, wat nu?

Wanneer uw computer of laptop plotseling heel traag is geworden, ga dan niet direct aan de slag met tools die beloven uw computer weer sneller te maken. Dit soort programma’s richten vaak meer schade aan dan dat deze goed doen. U kent vast wel het spreekwoord: “als een olifant door de porseleinkast gaan”, nou zo gaan (sommige) cleaners en optimalisatietools – vaak – ook te werk. Niet aan beginnen dus!

De voorbeelden zijn legio, dat na het gebruik van opschoonprogramma’s een computer nóg slechter werkt dan voorheen. Maar belangrijker; dit soort tools wissen ook (tijdelijke) bestanden die essentiële informatie bevatten over softwarematige problemen. Denk aan problemen met Windows Update, of problemen die gerelateerd zijn aan drivers die niet optimaal functioneren op uw computer.

Maar goed lang verhaal kort: uw computer is traag, wat nu? In dit artikel beschrijven we stapsgewijs wat u kunt doen. Wilt u liever persoonlijke advies, dan kunt u altijd terecht op ons forum voor hulp.

Identificeer het probleem

Om het probleem aan te kunnen pakken is het belangrijk om te weten wanneer de traagheid plaatsvindt. Is dat tijdens het opstarten van de computer of laptop. Bij het openen van programma’s of tijdens het surfen op internet. Bij deze vier voorbeelden is de achterliggende oorzaak vaak velerlei.

Algehele controle van uw computer

Ongenode gasten in de vorm van adware en malware kunnen voor veel problemen zorgen. Ook restanten van verwijderde programma’s kunnen een vertragende factor zijn. Om dergelijke problemen op te sporen is de Farbar Reecovery Scan Tool (FRST) een zeer handig hulpmiddel. Dit programma creëert twee logfiles met informatie over opstartende programma’s, services, drivers, geregistreerde systeemfouten e.d.

Voor een algehele controle van de computer kunt u het onderstaande stappenplan volgen, op ons forum geven wij vervolgens persoonlijk advies welke stappen u verder dient uit te voeren.

Controleer de gezondheid van de SSD of HDD

Een harde schijf (HDD) werkt veel trager dan een Solid State Drive (SSD), maar beide hebben één ding gemeen en dat is defect gaan. Een handig tooltje om dit te testen is CrystalDiskInfo, hiermee kunt u snel de conditie van uw harde schijf of SSD controleren.

  • Blauw – geen problemen gevonden.
  • Geel – er zijn problemen gevonden, maak z.s.m. een back-up en wees alert!
  • Rood – wacht niet langer, en probeer deze schijf te klonen naar een nieuwe schijf.
CrystalDiskInfo

Windows start heel erg traag op

Als het opstarten van de computer normaal verloopt, maar Windows 10 traag opstart. Het aanmelden erg lang duurt, of heel traag reageert is de meest voor de hand liggende oorzaak: achterstallig onderhoud. Dat wil zeggen, een flinke schoonmaakbeurt is geen overbodige luxe. Want te weinig vrije ruimte op de schijf waarop Windows is geïnstalleerd kan namelijk ook voor vertraging zorgen.

1. Verwijder overbodige programma’s

  • Ga via het startmenu naar Instellingen naar Apps en (onderdelen).
  • Verwijder hier de programma’s die u niet (of nauwelijks) meer gebruikt.

Als u bepaalde software maar weinig gebruikt, kijk dan of er een portable versie beschikbaar is. Bij zo’n versie zullen er nooit achtergrondprocessen actief zijn. Dergelijke programma’s kunnen uw computer dan ook niet vertragen. Ook als u een programma maar eenmalig nodig hebt is een portable versie aan te rijden. Verwijder je deze dan zal het nauwelijks tot geen sporen achterlaten op de computer.

2. Schakel automatisch opstartende programma’s uit

  • Klik links in het menu bij Apps en onderdelen op opstarten.
  • Schakel hier alle programma’s uit die niet noodzakelijk automatisch hoeven te starten.

Zie ook onze uitgebreide handleiding voor het beheren van automatisch opstartende programma’s in Windows 10.

Opstart-apps uitschakelen

3. Maak schijfruimte vrij en verwijder tijdelijke bestanden

Als er onvoldoende ruimte vrij is op de systeemschijf van Windows kan dit een vertragende factor zijn. Het verwijderen tijdelijke bestanden kan – zeker bij wat oudere computers – voor betere prestaties zorgen. Om Windows op te schonen kunt u gebruik maken van schijfopruiming of een programma zoals CCleaner.

  • Open het startmenu en klik op het tandwieltje om de instellingen van Windows te openen.
  • Ga naar systeem en vervolgens in het linkermenu naar opslag.
  • Klik op tijdelijke bestanden waarna Windows een scan zal uitvoeren.

Vink nadien de gewenste opties aan om Windows 10 op te schonen. Klik vervolgens op bestanden verwijderen om dit proces te voltooien. Om systeembestanden te kunnen verwijderen is er vaak een herstart nodig.

Vervang de harde schijf door een SSD

Gebruikt u nog een ouderwetse harde schijf, dan is het upgraden naar een SSD zeker de moeite waard. Een SSD is vele malen sneller en zal de computer een behoorlijke boost geven.

In een eerder artikel hebben wij het vervangen van een harde schijf door een SSD al besproken. Middels het klonen van de HDD naar een SSD hoeft u Windows niet opnieuw te installeren, maar kunt u uw huidige installatie heel eenvoudig overzetten.

Ook het uitbreiden van het interne geheugen kan voor een betere performance zorgen. Wilt u meer advies over het upgraden van uw computer en/of dat nog haalbaar is kunt u terecht op ons forum.

Prestaties verbeteren in Windows 10

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →