Computer niet geschikt voor Windows 11! Wat nu?

Sinds Microsoft Windows 11 heeft gelanceerd is er nogal wat kritiek op de systeemeisen. Dit zorgt naast enige verwarring ook voor allerlei vragen. Want menig computergebruiker is verrast door de meldingen in Windows 10 dat het systeem niet voldoet aan alle systeemvereisten.

Om gebruikers te attenderen op Windows 11 toont Microsoft pushmeldingen bij Windows Update. Deze meldingen geven een indicatie of uw computer wel of niet geschikt is. Voor een meer betrouwbare analyse kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld de PC Health Check-app, maar daarover later meer.

  • Op deze pc kan Windows 11 worden uitgevoerd.
  • Deze pc voldoet momenteel niet aan alle systeemvereisten voor Windows 11.
Windows 10 meldingen compatibiliteit Windows 11

Is de upgrade naar Windows 11 noodzakelijk?

Microsoft blijft Windows 10 tot eind oktober 2025 ondersteunen met updates. Het is dus niet nodig om direct al te upgraden. U kunt gewoon Windows 10 blijven gebruiken als uw computer niet aan de gestelde systeemeisen voldoet.

Dit geldt overigens ook voor computers die wel aan de systeemeisen voldoen. De upgrade naar Windows 11 is namelijk niet verplicht. Ook heeft iedere nieuwe versie van Windows wel last van bugs en/of andere kinderziektes. Het is dus helemaal niet zo gek om de spreekwoordelijke kat uit de boom te kijken.

Microsoft rolt de upgrade naar Windows 11 gefaseerd uit. Na de officiële releasedatum van 5 oktober kan het dus nog maanden duren voordat u Windows 11 via Windows Update aangeboden krijgt. Gebruikt u de 32 -bits versie van Windows 10 dan kunt u sowieso niet updaten. Om de simpele reden dat er geen 32-bits versie meer zal verschijnen van Windows 11.

Is het omzeilen van de systeemeisen verstandig?

Microsoft raadt af Windows 11 te installeren op computers die niet aan de systeemeisen voldoen. Ook is het nog onzeker of dergelijke installaties in de toekomst nog updates zullen ontvangen. Microsoft heeft op de website wel een registertweak geplaatst om TPM 2.0 en de CPU-eisen te omzeilen.

Via het Insider-programma van Microsoft kon iedere deelnemer Windows 11 testen. Ook met hardware die niet compatibel zou zijn. Daaruit is gebleken dat systemen die niet aan de systeemeisen voldeden, 52% meer last had van kernel mode crashes. Bij systemen die wel voldeden lag dit percentage op 1,2 %.

Uitgaande van deze cijfers en de bevindingen van Microsoft zou het dus niet verstandig zijn om Windows 11 op niet compatibele systemen te installeren.

Systeemeisen voor Windows 11

Microsoft stelt redelijk hoge eisen aan processoren. Voor Intel is dat een processor van de 8e generatie. Bij AMD is dat een Ryzen 2000 en/of hoger. En voor Qualcomm-processoren is dat vanaf de Snapdragon 850. Bij de volgende drie links treft u een volledige overzicht van de ondersteunde processoren.

Middels de PC Health Check-app van Microsoft of de Windows 11 Requirements Check Tool kunt u uw computer checken op compatibiliteit. Beide tools geven meer informatie over de door Microsoft gestelde systeemeisen en of uw computer volledig geschikt is voor Windows 11.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →