Brave browser voor meer privacy op het internet

Brave is een gratis internetbrowser met Chromium als basis die privacy en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. De Brave browser is ontwikkeld door Brendan Eich, de grondlegger van Javascript en oud-topman van Mozilla Firefox. De gedachte achter Brave is om de privacy van internetgebruikers beter te waarborgen. Brave blokkeert automatisch advertenties, trackers en cross-site cookies.

Volgens de ontwikkelaars is de online advertentiemarkt te veel gericht op het analyseren van uw surfgedrag om advertenties te personaliseren. Met als gevolgd dat het gebruik van adblockers alleen maar is toegenomen. Hierdoor lopen websites maar ook adverteerders inkomsten mis. Brave heeft daar een oplossing voor bedacht in de vorm van een eigen advertentienetwerk. Meer informatie over de werking van Brave Rewards leest u hier.

Brave Rewards

Brave downloaden en installeren

Brave is in 52 talen beschikbaar, echter is de standaardtaal na de installatie Engels. Blijkbaar beschikt deze browser niet over een automatische taaldetectie van het gebruikte besturingssysteem. Na de installatie zal u de Nederlandse taal handmatig moeten instellen.

  • Klik rechts bovenin het scherm van Brave op de drie streepjes.
  • In het menu klik u onderaan op Settings.
  • Klik vervolgens op Additional settings en Languages.
  • Onder Languages klikt u op Add Languages.
  • Zoek hier naar Dutch (Nederlands) en klik op Add.
  • Klik nu bij Dutch op de drie puntje en klik op Display Brave in this language.
  • Klik nu op Relaunch om de Brave Browser te herstarten.

Hoe werkt de Brave Browser?

Als u bekend bent met Google Chrome zal u ook snel wegwijs worden in Brave. Ondanks dat deze browser een stuk geavanceerder is werkt het nagenoeg identiek. Om uw privacy te optimaliseren kunt u voor elke website de beveiligings-schilden afzonderlijk instellen. Deze functie is via het Brave-logo aan het einde van de adresbalk te beheren. De standaardzoekmachine van Brave is Google, nu staat dit bedrijf niet echt bekend als voorvechter als het om de privacy van internetgebruikers gaat.

Gelukkig kunt u de standaardzoekmachine in Brave eenvoudig wijzigen of zelf een privacyvriendelijke zoekmachine toevoegen. Voorgedefinieerde zoekmachines zijn: Google (standaard), DuckDuckGo, Qwant, Bing en StartpPage. Om de standaard zoekmachine aan te passen volgt u de volgende stappen.

  • Typ in de adresbalk de regel: brave://settings/searchEngines
  • Selecteer hier de gewenste zoekmachine en klik op de drie puntjes.
  • Klik vervolgens op instellen als standaard.
Brave Browser zoekmachine instellen

Ook beschikt de Brave Browser over een speciale incognitomodus (gastvenster). Via het menu kunt u een gastvenster openen. Wanneer u websites in een privévenster bezoekt zal dit niet in de geschiedenis van de browser worden opgeslagen. Ook cookies worden automatisch gewist als het privévenster wordt gesloten. Om anoniem websites te bezoeken biedt Brave de mogelijkheid om via het TOR-netwerk te internetten. Verder zal het privévenster naast uw standaardzoekmachine DuckDuckGo aanbevelen.

Verder forceert Brave automatisch HTTPS-verbindingen. Als u een website of een link opent die niet goed doorverwijst naar de versleutelde SSL-verbinding doet deze browser dat zelf via de ingebouwde HTTPS-Everywhere add-on. De optie om automatisch scripts te blokkeren is niet standaard dat actief. Dit schild dient met enige voorzichtigheid gebruikt te worden. Als u scripts blokkeert kan het zijn dat websites niet correct meer werken. Denk aan inlegproblemen of bestelprocedures bij webshops.

BAT – Basic Attention Token

Het BAT-advertentienetwerk van Brave is gebaseerd op de blockchain-technologie. Middels deze functie kunt u (optioneel) privacyvriendelijke advertenties laten weergeven. Hiermee kunt u Brave Rewards (BAT’s) verdienen die u zelf weer weg kunt geven aan websites die u dat gunt. Het gebruik van Ethereum blockchain heeft als doel om frauduleuze en malafide advertenties in de ban te doen. Maar ook om betalingen tussen gebruikers en adverteerders te verifiëren. Zie de onderstaande video voor meer info.

Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →