Bluetooth inschakelen in Windows 10 en handige tips!

Middels Bluetooth kunt u eenvoudig allerlei draadloze apparaten koppelen. Denk aan een toetsenbord en muis, printer, hoofdtelefoon, een setje speakers, of een surround receiver. Een veelzijdige techniek dus om snel apparaten met elkaar te verbinden, en bijvoorbeeld audio- en videobestanden te kunnen streamen.

Bluetooth inschakelen kan in Windows 10 op twee manieren, via instellingen of in het actiecentrum. Maar daarover later meer, inclusief een aantal tips om problemen op te lossen als Bluetooth niet meer werkt.

Als uw computer of laptop geen Bluetooth-device aan boord heeft dan kunt u gebruik maken van een USB Dongle (adapter). Voor maar een paar euro koopt u al zo’n plug-and-play USB-adapter bij Bol.com.

Bluetooth inschakelen in Windows 10

Het in- of uitschakelen van Bluetooth kan op meerdere manieren. Via het actiecentrum is het makkelijkst, vanuit hier kunt u namelijk ook direct doorklikken naar de algemene instellingen. Indien bij snelle acties de tegel voor Bluetooth niet beschikbaar is, kijk dan even via de Windows-instellingen of Bluetooth actief is.

Bluetooth aanzetten via Windows-instellingen

  • Open het startmenu en ga naar Instellingen en vervolgens naar Apparaten.
  • Bij Bluetooth en andere apparaten kunt u Bluetooth inschakelen en apparaten toevoegen.

Bluetooth inschakelen via het Actiecentrum

  1. Klik (geheel rechts) op de taakbalk om het actiecentrum (meldingen) te openen.
  2. Hierna klikt u op de tegel Bluetooth om deze functie in te schakelen.

Wanneer u met de rechtermuisknop op deze tegel klikt en de optie “Ga naar instellingen” kiest, opent het venster instellingen van Windows.

Windows 10 actiecentrum Bluetooth

Bluetooth en andere apparaten toevoegen

Het toevoegen van apparaten werkt heel eenvoudig. Om een apparaat toe toe voegen zijn er drie opties beschikbaar. Bluetooth, Draadloos beeldscherm of Dockingstation en Alle overige apparaten.

Kies in de meeste gevallen voor de eerste optie waarna Windows gaat zoeken naar beschikbare apparaten. Klik hierna op het apparaat die u wilt toevoegen waarna er automatisch verbinding gemaakt zal worden. Indien een apparaat is toegevoegd zal er in het vervolg meestal automatisch een verbinding tot stand worden gebracht. Al is dat wel afhankelijk, sommige apparaten doen dat namelijk niet.

Bluetooth of ander apparaat toevoegen

Bluetooth-pictogram in het systeemvak weergeven

Om de diverse functies voor Bluetooth snel toegankelijk te maken kunt u het Bluetooth-pictogram in het systeemvak weergeven. Dit kan via het configuratiescherm in Windows of via het scherm instellingen en de optie Meer Bluetooth-instellingen.

Hier kunt u de detectie van Bluetooth inschakelen zodat andere apparaten uw pc kunnen vinden. Als deze optie actief zal de computernaam zichtbaar zijn, dit geldt ook voor apparaten buiten uw eigen huishouden.

Verder is hier de optie meldingen in- of uit te schakelen. Standaard staat deze optie aan, als een apparaat verbinding met uw pc wilt maken, dan zal daar een melding van verschijnen om dit wel of niet toe te staan.

Via het pictogram in het systeemvak kunt u een apparaat toevoegen. Beschikbare apparaten weergeven en bestanden verzenden en ontvangen. Ook kunt u vanuit hier deelnemen aan een PAN (Personal Area Network) en het instellingen-venster openen.

Bluetooth-pictogram weergeven in het systeemvak

Audio en video streamen via Bluetooth

Voor het streamen van audio en video is er veel apparatuur te koop. Bijvoorbeeld draagbare (portable) speakers, hoofdtelefoons, printers. Maar ook TV schermen en Home-cinema AV-receiver zijn veelal met een intern Bluetooth-device uitgerust.

Om audio en videobestanden te streamen zorgt u dat er verbinding is met het apparaat waarnaar u een audio- of videobestand wilt streamen. Een Bluetooth-speaker of AV-receiver zal na verbinding als primaire uitvoer voor geluid fungeren. Lokale bestanden of muziekvideo’s via YouTube kunt u dan direct afspelen.

Om bijvoorbeeld een film vanuit Windows naar uw TV te streamen, klikt u met de rechtermuisknop op het video-bestand. Selecteer vervolgens de optie ‘Op apparaat weergeven‘ en selecteer het TV-scherm. In de meest gevallen dient u op de TV nog wel de inkomende stream te accepteren.

Audio en video streamen via Bluetooth

Bluetooth-apparaat verwijderen in Windows

In het instellingen-venster voor Bluetooth en andere apparaten kunt u de verbinding verbreken of het apparaat geheel verwijderen. Een andere methode is via het apparaatbeheer, dit kan als volgt.

  • Open het startmenu en typ het commando devmgmt.msc en druk op enter.
  • Klik vervolgens op Bluetooth om alle (gekoppelde) en aangesloten apparaten weer te geven.
  • Via de rechtermuisknop kunt u een apparaat verwijderen en/of uitschakelen.
Bluetooth-apparaat verwijderen via Apparaatbeheer

Bluetooth werkt niet meer?

Als Bluetotoh niet meer werkt of niet meer wilt verbinden, controleer dan eerst of de Vliegtuigstand soms niet geactiveerd is. Indien actief werkt Bluetooth namelijk niet. De meeste problemen zijn vaak als volgt op te lossen. Zie ook dit artikel voor meer tips wanneer Bluetooth niet meer werkt.

  1. Ontkoppel alle apparaten die met het device (laptop / smartphone) zijn verbonden.
  2. Herstart het device en probeer deze opnieuw te koppelen en te verbinden.

Werkt dit niet, verwijder dan alle Bluetooth-apparaten, via het apparaatbeheer kunt u controleren of er misschien devices met geel uitroepteken aanwezig zijn. Zo ja, verwijder deze en herstart de computer.

Mocht het verbinden (pairen) hierna nog steeds niet mogelijk zijn. kunt u de stuurprogramma’s van het apparaat bijwerken indien beschikbaar. Werkt het nog steeds niet kijk dan of uw device wel met een ander Bluetooth-apparaat verbindt en goed functioneert.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →