BIOS en UEFI updaten verstandig of niet?

Over de noodzaak van de BIOS en UEFI updaten lopen de meningen nogal uiteen. In principe geldt de stelregel: “if it ain’t broke, don’t fix it” nog steeds. Met andere woorden, als er geen problemen zijn is het ook niet noodzakelijk om te updaten. Het updaten van de BIOS of UEFI is namelijk niet zonder risico.

Al is het risico bij het updaten van de UEFI-firmware nagenoeg nihil in vergelijking met vroeger toen je bij het updaten van de BIOS nog gebruik maakte van een floppydisk. Ging het mis, dan ging het ook goed mis. Een mislukte BIOS-flash betekende simpelweg een defect moederbord. De kans dat je bij het updaten van de UEFI-firmware het moederbord om zeep helpt is dan ook gering, als je maar weet wat je doet.

3 redenen om een BIOS of UEFI te updaten

  • Bij compatibiliteitsproblemen met nieuwe hardware.
  • Om stabiliteitsproblemen en bekende bugs (m.b.t. performance) te verhelpen.
  • Dichten van lekken met betrekking tot UEFI-malware.

Als uw computer probleemloos werkt heeft updaten weinig tot geen nut. Alleen de bescherming tegen UEFI-malware is dan nog een reden om de UEFI-firmare te updaten. Beveiligingsbedrijf DUO heeft in 2017 een rapport (PDF) uitgebracht over UEFI-hacks en malware. Dit rapport richt zich voornamelijk op Mac OS van Apple. Maar gewone computers zijn net zo kwetsbaar voor deze malware en UEFI-exploits.

Beveiligingsbedrijf ESET raadt dan ook aan om UEFI-firmware-updates preventief te installeren. Dit om de kans op een infectie met dit type malware te minimaliseren. Ook adviseert ESET om de Secure Boot-optie in te schakelen en/of een UEFI-wachtwoord in te stellen om de beveiliging van uw computer te verbeteren. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw moederbord voor meer informatie.

Automatisch of handmatig updaten?

Sommige moederborden zijn uitgerust met update-feature zodat je een beschikbare update automatisch kunt installeren vanuit het BIOS / UEFI-scherm. Ook bieden fabrikanten van moederborden vaak een tool aan om vanuit Windows de update te installeren. Het is lastig om hier instructies voor te geven aangezien dit bij elke merk moederbord en soms zelfs het type anders is. Ook hier geldt raadpleeg de handleiding van het moederbord of vraag bijvoorbeeld advies op ons forum.

Het grootste manco van automatisch (via internet) updaten is dat als de (WiFi)verbinding wegvalt u met de gebakken peren zit. Een mislukte update van de BIOS of UEFI kan je namelijk niet zomaar hervatten als de verbinding is hersteld. Al bieden steeds meer fabrikanten van moederborde wel een recovery-optie aan, of een dual-bios om terug te kunnen naar de fabrieksinstellingen.

Het handmatig bijwerken geniet dan ook de voorkeur, en is tevens de meest veilige manier. Via een USB-stick met daarop de update kan u dan direct vanuit het BIOS of UEFI scherm de update installeren. Maak vooraf natuurlijk altijd wél een back-up.

BIOS en UEFI-firmware versie controleren

Vanuit Windows kunt u eenvoudig controleren welke versie aanwezig is, typ hiervoor in het startmenu het commando msinfo om de systeeminformatie te raadplegen. Via deze tool kunt u zien welke BIOS-versie er in gebruik is. In dit geval gaat het een AMI-BIOS uit 2013. Bij BIOS-modus staat echter ‘verouderd’ maar dat heeft geen betrekking op de versie / jaartal maar heeft te maken met het ontbreken van UEFI.

BIOS en UEFI versie controleren via MSInfo

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →