3 tools om bestanden en mappen te synchroniseren

Bestandssynchronisatie is een handige manier om bestanden die op meerdere locaties zijn opgeslagen (en bewerkt worden) te synchroniseren. Als u één of meerdere bestanden op locatie A bewerkt kunt u deze natuurlijk handmatig kopiëren naar locatie B. Maar dit is wel een tijdrovende klus, het is dus veel makkelijker dit proces te automatiseren met synchronisatiesoftware. In dit artikel bespreek ik 3 tools om bestanden en mappen te synchroniseren of te back-uppen.

Niets is immers zo vervelend als het kwijtraken van belangrijke bestanden. Back-ups en reservekopieën kunnen dan ook een hoop ellende voorkomen. Mijn advies is om naast synchronisatiesoftware dan ook een back-up pakket te gebruiken om volledige back-ups of een systeemimage van uw computer te maken. Dit kan bijvoorbeeld met Macrium Reflect Free.

Goodsync

GoodSync is beschikbaar voor Windows, Linux, MacOS, Android en iOS en gratis voor persoonlijk gebruik. Met dit programma kunt u zeer makkelijk bestanden synchroniseren en automatische back-ups maken. Zo ondersteunt Goodsync diverse online opslagdiensten als Google Drive, Dropbox, OneDrive, Google Docs en FTP. Uiteraard is het ook mogelijk om bestanden en mappen te synchroniseren op externe opslagmedia en gedeelde netwerkmappen.

Dit programma werkt via zogenaamde taken (jobs), zo kunt u voor het synchroniseren van bepaalde mappen en het het maken van uitgebreidere back-ups een afzonderlijke taak aanmaken. Deze kunt u vervolgens op elk gewenst moment laten uitvoeren. Goodsync is een zeer veelzijdig programma en gemakkelijk te configureren. Een echte aanrader dus!

Goodsync website

Goodsync

FreeFileSync

FreeFileSync is een open source project en beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux. Dit programma oogt ietwat spartaans maar is wel eenvoudig in gebruik. Met dit programma kunt u heel simpel complete harde schijven en afzonderlijke mappen synchroniseren en spiegelen. Ook met FreeFileSync is het mogelijk om te synchroniseren in de cloud (Google Drive, Dropbox, FTP, etc) en op netwerklocatie en externe opslag media.

Qua configuratie is het soms even puzzelen welke optie het beste is. Zo kunt u bestanden vergelijken op basis van inhoud, bestandsgrootte en datum en bestandsgrootte. De laatste optie geniet eigenlijk de voorkeur om op een veilige manier bestanden te synchroniseren. Voor het synchroniseren zelf zijn er vier mogelijkheden beschikbaar. In twee richtingen synchroniseren, spiegelen, bijwerken en aangepast.

FreeFileSync website

FreeFileSync

SyncBackFree

In tegenstelling tot de eerder genoemde programma’s is SyncBackFree alleen voor Windows beschikbaar. Ook met dit programma kunt u eenvoudig back-ups maken, bestanden en mappen synchroniseren en/of spiegelen. Zowel bij online opslagdiensten als op externe schijven en gedeelde netwerklocaties. Ook dit programma werkt met taken om synchronisaties en back-ups afzonderlijk in te stellen en te plannen.

SyncBackFree ziet er op het eerste gezicht simpel uit, maar niets is minder waar. SyncBackFree is een zeer uitgebreid programma om back-ups en synchronisatie-taken te automatiseren. Op de website van Menno Schoone is een duidelijke handleiding te vinden hoe u dit programma kunt gebruiken en configureren.

SyncBackFree website

SyncBackFree

Conclusie

Deze 3 tools om bestanden en mappen te synchroniseren werken nagenoeg identiek. Het is dan ook moeilijk om de plus- en minpunten van Goodsync, FreeFileSync en SyncBackFree te omschrijven, dit mede omdat die er gewoonweg niet zijn. Het is meer een kwestie van persoonlijke smaak welk programma het beste bij u past en u het prettigst vindt werken. Mocht u vragen hebben over één van deze programma’s dan kunt u altijd terecht op ons forum.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →