Automatisch aanmelden in Windows 10

De meest veilige manier om bij Windows aan te melden is natuurlijk met een wachtwoord, een pincode of vingerafdruk. Maar automatisch aanmelden in Windows 10 zonder een wachtwoord op te geven behoort ook tot de mogelijkheden. Als u de enige gebruiker van de computer bent, maar één account gebruikt en niet steeds uw wachtwoord wenst in te vullen kunt u dit eenvoudig aanpassen.

Maakt u gebruik van een Microsoft-account om bij Windows aan te melden dan kunt u niet automatisch inloggen. Dit is namelijk alleen mogelijk met een lokaal gebruikersaccount met administratorrechten.

Automatisch inloggen instellen via Netplwiz

Open het menu start en typ netplwiz, of druk op de toetscombinatie WIN + R en geef hier het commando netplwiz op gevolgd door enter. Via dit ingebouwde tooltje van Windows kunt u de ingestelde accounts in Windows beheren.

Verwijder in dit scherm het vinkje bij “Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken“. Klik vervolgens op Toepassen en nu tweemaal het wachtwoord van het betreffende account op en klik op OK.

Automatisch inloggen in Windows 10

Om deze wijziging ongedaan te maken herhaalt u de voorgaande stappen en plaats u het vinkje terug bij de optie “Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken“. Na een herstart / af- en aanmelden dient u weer met een wachtwoord in te loggen.

Aanmeldingsopties wijzigen

Een andere manier om automatisch in Windows 10 in te loggen is door de aanmeldingsopties te wijzigen. Ga hiervoor naar het startmenu en klik op instellingen (tandwieltje) en ga naar Accounts, klik hier links in het menu op Aanmeldingsopties.

Selecteer in het menu bij aanmelding vereisen de optie Nooit. Dan hoeft u ook geen wachtwoord op te geven als de computer uit slaapstand ontwaakt.

Windows 10 aanmeldingsopties wijzigen

Meerdere gebruikersaccounts

Ook als u meerdere gebruikersaccounts heeft ingesteld kunt u met één account automatisch inloggen in Windows 10. Dit account kunt u bijvoorbeeld inrichten als en algemeen account voor het hele gezin. Dit kan dan bijvoorbeeld een standaardgebruiker zijn met ‘beperkte’ rechten.

Om dit in stellen gaat u naar het Startmenu > Instellingen > Accounts > Gezin en andere gebruikers. Hier kunt u het accounttype wijzigen. Selecteer in dit scherm het account dat u wilt wijzigen, en stel deze in als standaardgebruiker of als administrator.

Windows 10 Accounttype wijzigen

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →