Application Guard in Microsoft Edge Chromium gebruiken

Microsoft Defender SmartScreen biedt tijdens het browsen al bescherming tegen schadelijke websites en downloads. Voor normaal gebruik is dit voldoende, voor nog meer veiligheid kunt u een Application Guard in Microsoft Edge Chromium gebruiken. Hiermee opent u de browser is een geïsoleerde omgeving. In deze modus kan een schadelijke website op geen enkele manier malware op uw computer installeren.

In een eerder artikel hebben we al beschreven hoe u Application Guard kunt inschakelen in Windows. En hoe deze beveiligingsfunctie als extensie (add-on) is te installeren in Mozilla Firefox en Google Chrome. In dit artikel komt vooral het gebruik en de werking van Windows Defender Application Guard aan bod.

Application Guard in Microsoft Edge Chromium gebruiken

Application Guard openen in Edge

In Microsoft Edge Chromium is deze functie via het menu (ALT + F) > Nieuw Application Guard-venster te openen. En andere manier is de toetscombinatie (Ctrl + Shift + A). Nu opent er een nieuw browservenster die te herkennen is aan het logo van Edge met een veiligheidsschildje op de taakbalk. Ook in de menubalk in de browser verschijnt bovenin een icoontje met de volgende melding.

U browset in Application Guard voor Microsoft Edge. Hierdoor wordt uw computer beter beveiligd door een afzonderlijke browseromgeving te maken.

Tijdens deze browsersessie is het niet mogelijk om bestanden te downloaden. Hierdoor is het voor drive-by-downloads of exploits dus ook onmogelijk om een schadelijke code uit te voeren en zo ransomware of malware te installeren.

Omgekeerd geldt dit ook, stel dat een computer is geïnfecteerd met bijvoorbeeld een Trojaans paard dan kan deze in de geïsoleerde omgeving geen schade aanrichten. Echter is het natuurlijk niet aan te bevelen om een besmette computer te blijven gebruiken. Maar zo kunt u nog wel redelijk ‘veilig’ naar een oplossing zoeken en/of ergens inloggen om gegevensdiefstal te voorkomen.

Microsoft Defender Application Guard in werking

Tekst of links kunt u vanuit een Application Guard-sessie dan ook niet kopiëren naar een andere browser of document. Dan verschijnt de melding: “Uw beheerder staat niet toe dat u deze inhoud kopieert en plakt tussen Application Guard en een andere sessie. Met andere woorden is de klemboordfunctie geblokkeerd.

Microsoft Defender Application Guard
Melding / waarschuwing van MDAG (Microsoft Defender Application Guard)

Als u tijdens deze sessie iets download dat mogelijk schadelijk is, dan zal Microsoft Defender hier melding van maken. Er verschijnt dan de melding: “Deze app is mogelijk schadelijk voor uw apparaat”. Het bestand zal dan ook niet automatisch gedownload worden in de map: “C:\Users\wdagutilityaccount\Downloads”.

Hier moet u dan eerst op Meer weergeven klikken om het bestand te downloaden. Dit kan uiteraard veilig, want het gedownloade bestand komt niet terecht in de standaard downloadmap van Windows. Maar in de directory ..”\\wdagutilityaccount\Downloads\”. Als de Application Guard sessie van Edge Chromium wordt gesloten zullen dan ook alle downloads verwijderd worden.

Deze app is mogelijk schadelijke voor uw apparaat

Application Guard plus InPrivate-venster

Om zowel anoniem als beter beveiligd op internet te surfen, is er in een Application Guard sessie ook een anonieme sessie te starten. Dit kan middels de toetscombinatie (Ctrl + Shift +N) of via het menu > Nieuw InPrivate-venster. Kenmerkend voor een InPrivate-sessie is dat de browser geheel zwart wordt, maar er verschijnt in de menubalk ook een blauw balkje die de anonieme (InPrivate) sessie aanduidt.

Application Guard plus InPrivate navigatie
Extra veilig en anoniem internetten in Microsoft Edge Chromium
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →