Suggesties en advertenties blokkeren in Windows 10

Op meerdere locaties in Windows 10 toont Microsoft advertenties en reclame. Dit gaat onder meer om tegels met aanbiedingen voor Microsoft Office, Xbox en diverse apps. Deze ‘tips en aanbevelingen’ zoals Microsoft het noemt worden in het startmenu, het vergrendelingsscherm, de Microsoft Store en soms op de taakbalk weergegeven. Gelukkig kunt u de meeste advertenties blokkeren in Windows 10. In dit artikel beschrijven we stap voor stap hoe en waar u deze kunt uitschakelen .

Over het algemeen is de getoonde reclame niet heel hinderlijk aanwezig. Maar vanuit privacyoogpunt zijn dit soort advertenties niet erg wenselijk. Avira heeft daarom het programma Avira Privacy Pal uitgebracht om Windows 10 privacyvriendelijker te maken en (aangepaste) advertenties te blokkeren.

Advertenties in het startmenu van Windows 10
Advertenties in het startmenu voor games, Google Lens en games in de Microsoft Store

Suggesties uitschakelen in het startmenu

Onder de noemer suggesties toont Microsoft aanbevelingen voor apps in het startmenu. Op de afbeelding hierboven ziet u een voorbeeld van dit soort reclame die wordt getoond. Dit is als volgt uit te schakelen.

 • Klik in het startmenu op het tandwieltje om naar instellingen te gaan.
 • In dit scherm klikt u op persoonlijke voorkeuren en links in het menu op start.
 • Zet het het schuifje om bij: Af en toe suggesties in Start weergeven.
Advertenties (suggesties) uitschakelen in het startmenu

Reclame in het vergrendelingsscherm blokkeren

Via Windows Spotlight kunnen er advertenties op het aanmeldscherm / vergrendelingsscherm getoond worden. Maar ook reclame voor games en apps in de Windows Store. Over het algemeen toont Windows Spotlight random wallpapers, maar kan dus ook schermvullende reclame tonen.

 • Klik in het startmenu op het tandwieltje om naar instellingen te gaan.
 • In dit scherm klikt u op persoonlijke voorkeuren en links in het menu op vergrendelingsscherm.
 • Activeer hier in plaats van Windows Spotlight de diavoorstelling of een statische achtergrond.
Windows Spotlight uitschakelen

Reclame-id voor advertenties uitschakelen

Iedere installatie van Windows 10 maakt (standaard) gebruik van een reclame-id om advertenties te personaliseren. Dit gebeurt op basis van uw app-activiteit. Deze functie is als volgt uit te schakelen.

 • Klik in het startmenu op het tandwieltje om naar instellingen te gaan.
 • In dit scherm klikt u op privacy en links in het menu op algemeen.
 • Schakel hier de functie om uw reclame-id te gebruiken uit.
Reclame-id uitschakelen in Windows 10

Tips en suggesties over Windows verbergen

Op de taakbalk (of via een fly-out) venster toont Windows 10 tips, trucs en suggesties. Dit zijn de bekende grijze vensters die kortstondig rechts onderin in beeld verschijnen. Dit meldingen zijn uit te schakelen en te beperken via Start > Instellingen> Systeem > Meldingen en acties.

Schakel hier bijvoorbeeld de volgende opties uit. Al is het natuurlijk een persoonlijke voorkeur welke u wel en niet wenst uit te schakelen. Verder is het mogelijk om aan te geven van welke programma’s een melding wilt ontvangen. Sommige programma’s zijn nogal scheutig met het vertonen van meldingen. Dit kan soms erg hinderlijk zijn, via meldingen en acties kunt u deze dus uitschakelen.

 • Meldingen op het vergrendelingsscherm weergeven.
 • Manieren voorstellen waarop ik mijn apparaat kan instellen om optimaal gebruik te maken van Windows.
 • Tips en suggesties over Windows weergeven.
Meldingen en acties uitschakelen in Windows 10
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →